Tabung

My Friends

Wednesday, November 10, 2010

Hanya Seminit

Jom baca info yang aku dapat melalui email semalam, sebagai renungan kita bersama.
Sharing is Caring.. ^_^

_____________________________________

Seminit Saja

Betapa besarnya nilai wang kertas bernilai RM1 apabila dibawa ke masjid untuk disedekahkan, tetapi betapa kecilnya kalau dibawa ke Mall untuk dibelanjakan.

Betapa lamanya melayani Allah selama lima belas minit namun betapa singkatnya kalau kita melihat filem

Betapa sulitnya mencari kata-kata ketika berdoa (spontan) namun betapa mudahnya mengata @ mengumpat tanpa perlu memikir panjang

Betapa asyiknya pertandingan bola dipanjangkan waktunya namun kita mengeluh ketika khutbah di masjid lama sedikit daripada biasa.

Betapa sulitnya untuk membaca sehelai Al-Quran tetapi betapa mudahnya membaca 100 halaman dari novel @ majalah yang laris.

Betapa beria-ia orang untuk berada didepan dalam pertandingan @ konsert namun lebih senang berada di saf yang paling belakang ketika di masjid.

Betapa mudahnya membuat 40 tahun dosa demi memuaskan nafsu berahi semata, namun alangkah sulitnya menahan nafsu selama 30 hari ketika berpuasa.

Betapa sulitnya untuk menyediakan waktu untuk solat 5 waktu, namun betapa mudahnya untuk menyesuaikan waktu dalam sekejap pada saat terakhir untuk event yang menyenangkan.

Betapa sulitnya mempelajari erti yang terkandung didalam Al-Quran, namun betapa mudahnya mengulangi gosip yang sama pada orang lain.

Betapa mudahnya kita mempecayai apa yang dikatakan surat khabar namun, betapa kita meragui apa yang dikatakan oleh kitab Suci Al-Quran.

Betapa takutnya kita apabila dipanggil boss dan cepat-cepat menghadapnya, namun betapa berani & lamanya untuk menghadapNya saat berkumandangnya Azan bergema.

Betapa setiap orang ingin masuk Syurga seandainya tidak perlu untuk percaya @ berfikir @ mengatakan apa-apa @ berbuat apa-apa


No comments: